Private lease in cijfers: alle feiten op een rij

Private lease is populair. Ruim 45 procent van de in 2016 nieuw gekochte personen- en bestelauto’s in Nederland (206.100 van de 453.200) was een lease-auto. En dit percentage groeit. Dankzij private lease kan je voor een vast bedrag per maand een nieuwe auto rijden. Het enige wat je zelf moet betalen is de brandstof en dat spreekt steeds meer mensen aan. Hier vind je alle informatie over private lease in cijfers.

Aantal private leaserijders in Nederland neemt toe

Volgens onderzoek van het Keurmerk Private Lease is binnen 1 jaar tijd (2015 tot 2016) het aantal private lease contracten met maar liefst 78% gestegen. Steeds meer mensen zien de gemakken van private lease in. De nieuwe manier van een auto kopen heeft zichzelf meer dan bewezen in Nederland. De groei van 78% kan ook te maken hebben met de introductie van het Keurmerk Private Lease. Het Keurmerk Private Lease biedt consumenten 5 zekerheden:

 • Eerlijke voorwaarden
 • Een compleet product
 • Bescherming tegen te hoge financiële lasten
 • 14 dagen bedenktijd 
 • Zekerheid bij klachten

Met het kwaliteitslabel wordt de consument tegen onduidelijke regels en voorwaarden beschermd. De sector wordt zo beschermd tegen reputatieschade en onnodig strenge wet- en regelgeving. Het Keurmerk Private Lease is ontwikkeld in samenwerking met de Consumentenbond en wordt uitgereikt door de onafhankelijke Stichting Keurmerk Private Lease.

Benieuwd naar onze private lease acties? Bekijk het aanbod meteen in onze private lease shop!

Wie is de private lease rijder?

Wanneer we kijken naar de doelgroep van private lease zien we dat twee op de drie private leasecontracten op naam staan van een man, namelijk 65%. 35% van de contracten staat op naam van een vrouw. Vier op de tien private leaserijders heeft een gezin met kinderen (19,2%) , maar ook bij ouderen is privatelease in opkomst (9,1%). De gemiddelde private leaserijder vinden we terug in de leeftijdsklasse 25-54 jaar. 

auto abonnement private lease in cijfers

Gemiddelde leeftijd van een personenauto:

Lease auto: 23,1 maanden
Auto van de zaak: 36 maanden
Privé auto: 96 maanden

Geschat aantal private leasecontracten in Nederland:

Waar er in 2013 nog 8,500 private lease contracten werden afgesloten, zijn er in 2016 maar liefst 64.000 private lease contracten afgesloten in Nederland.

Meest gekozen private lease merken in 2016:

Volkswagen staat bovenaan het lijstje met de meest gekozen private lease merken in 2016. Onder andere door de Up!, maar ook de Polo en de Golf scoren goed bij het private leasers. Bekijk hier alle Volkswagen modellen.

auto abonnement private lease in cijfers

Aanschafwaarde auto:

Bijna de helft (47,4%) van de geleasde auto's heeft een aanschafwaarde tussen de 10.000 en 15.000 euro. 27,2% van de geleasde auto's heeft een aanschafwaarde van 15.000 tot 20.000 euro.

Van de geleasde auto's in 2016 rijdt 42% tussen de 10.000 en 15.000 kilometer per jaar. 28% rijdt onder de 10.000 kilometer per jaar en 8% rijdt meer dan 20.000 kilometer per jaar. De meeste mensen sluiten een private lease contract af voor 48 maanden. in 2016 was dit 43,3%.

Private lease in cijfers: de toekomst

Wat gaat er de aankomende jaren veranderen als het gaat om private lease, en welke trends spelen op? 

 1. Explosieve groei van elektrische auto's

  De auto waar niet meer mee getankt hoeft te worden, maar welke 'geladen' moet zijn voordat je de weg op gaat, kende begin 2017 al meer dan 109 duizend eigenaren in Nederland. De elektrische auto heeft zich bewezen en is klaar om zich te ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van leasen.

 2. 100.000 auto's in 2020

  De combinatie van precies weten wat je per maand aan autorijden kwijt bent, samen met het niet vastzitten aan een groot aankoopbedrag, zorgt er voor dat het economische bureau van ING verwacht dat het totale private lease-wagenpark rond 2020 zo'n 100.000 auto's bevat. Dat klinkt misschien niet zo veel, vergeleken met de 8 miljoen auto's in totaal, maar deze groei betekent per jaar een marktaandeel van ongeveer 5 procent.

  Het hele onderzoek lezen van het Keurmerk Private Lease kan hier.


Wil je meer lezen over private lease in cijfers? Of wil je berekenen hoeveel een private lease auto kost? Lees hier meer over private lease en stel je eigen auto samen in onze shop!


Bekijk ons aanbod

Meer interessante artikelen

Wat is private lease?
 • Een nieuwe Audi, Volkswagen, SEAT of ŠKODA
 • Geen schadevrije jaren nodig: schadevrije jaren geen effect op maandbedrag
 • Vooraf bepaalde periode en aantal kilometers
 • Kosteloos te beeïndigen bij scheiding, arbeidsongeschiktheid of onvrijwillige werkloosheid
Bekijk het aanbod private lease modellen