Elektrische auto met trekhaak

Een trekhaak op je elektrische auto

  • Wanneer is je elektrische auto geschikt voor een trekhaak?
  • Wat kun je wel en niet meenemen?
  • Bekijk alle geschikte elektrische auto’s

 

Hoe zit het met een trekhaak op je elektrische leaseauto?

Wil je voor een vakantie, verbouwing of weekendje weg gebruikmaken van een trekhaak op je elektrische auto? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo bepaalt het trekvermogen en de constructie van je auto wat je wel en niet mee kunt nemen. Ontdek hier waar je op moet letten en bekijk de meest geschikte modellen.

 

 

Geschikte elektrische auto’s voor een trekhaak in 2022

Steeds meer elektrische auto bieden je de mogelijkheid tot het gebruik van een trekhaak. Hieronder zie je welke modellen het meest geschikt zijn anno 2022.

 

Let hierop bij een trekhaak op je elektrische auto

Of jouw elektrische auto wel of niet geschikt is voor een trekhaak hangt af van drie aspecten: het trekvermogen de type constructie en de actieradius. In 2022 zijn er al een aantal elektrische modellen geschikt. We leggen je uit hoe dat wordt beoordeeld.

 

 

Voldoende trekvermogen

De mogelijkheid tot een trekhaak hangt af van het trekvermogen van je elektrische auto. Bij de meeste elektrische auto’s is dit zo’n 75% van het gewicht van de auto zelf. Wanneer je caravan bijvoorbeeld 1.200 kilo weegt, zou je elektrische auto in theorie tenminste 1.500 kilo trekvermogen moeten hebben. De Audi e-tron (1.800 kilo) is dan bijvoorbeeld een geschikte match.

Geschikte constructie

Naast de kracht van jouw elektrische auto, wordt er ook rekening gehouden met veiligheid. Soms ligt de elektromotor namelijk te dicht op de trekhaak. In het geval van een ongeluk kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Steeds meer fabrikanten houden hier tegenwoordig rekening mee en maken de constructie geschikt voor een trekhaak. Check van te voren altijd of dit voor jouw elektrische auto ook geldt. Jouw lokale dealer kan dit haarfijn uitleggen.

Voldoende actieradius

Met voldoende trekvermogen en een geschikte constructie kun je gebruikmaken van de trekhaak aan je elektrische auto. Houd er rekening mee dat het extra gewicht de reguliere actieradius verkleint. Dit verschilt sterk tussen een fietsendrager en caravan. Bereid daarom altijd goed je reis voor en maak gebruik van onze handige tips voor het vergroten van je actieradius.

Wat kan ik meenemen met mijn elektrische auto?

Is de constructie van je elektrische auto geschikt voor het installeren van een trekhaak? Dan bepalen het trekvermogen en de actieradius welk gewicht je kunt trekken. Het trekvermogen is ongeveer 75% van het gewicht van je auto. Met een Audi e-tron of SKODA ENYAQ iV kun je vaak een lichte caravan trekken.

Lichtere elektrische auto’s zijn meer geschikt voor een:

  • Aanhangwagen

  • Vouwwagen

  • Fietsendrager

Houd er altijd rekening mee dat de reguliere actieradius flink wordt verkleind door het toegenomen gewicht van je elektrische auto.