Elektrisch rijden Audi e-tron
Actieradius elektrische auto
Brengt je ver

Actieradius elektrische auto belangrijk als je elektrisch rijden overweegt

De opmars van de elektrische auto is niet meer te stoppen. Niet alleen worden er steeds minder brandstof auto's geproduceerd, elektrisch rijden is duurzaam en veel beter voor het milieu. Steeds meer private leaserijders vinden het belangrijk om bij te dragen aan een duurzame leefomgeving en overwegen over te stappen op elektrisch. Overweeg jij, ondanks je twijfels, ook de overstap te maken? Dan is de actieradius van een elektrische auto van groot belang. Met onderstaande informatie helpen we je op weg met de antwoorden op de meest gestelde vragen.

 

 


Een elektrische auto kiezen, waar moet je op letten? 

Bij het maken van een keuze voor een elektrische auto is de actieradius, ofwel het rijbereik van de auto van belang. De actieradius is het aantal te rijden kilometers die een elektrische auto haalt op één volle accu. Dit wordt uitgedrukt in de zogenaamde WLTP-waarde. Deze waarde geeft aan hoeveel kilometers je theoretisch kunt rijden onder de meest ideale omstandigheden. Goed om te weten, zodat je een model kunt kiezen die het best bij je rijstijl past. 

Hoe wordt de actieradius van een elektrische auto vastgesteld?

Het rijbereik wordt vastgesteld door middel van de zogenaamde WLTP-test (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Volgens deze norm wordt het verbruik en de uitstoot van auto’s getest. De test wordt uitgevoerd met verschillende soorten belading en banden en onder verschillende temperatuur omstandigheden, waardoor de WLTP waarde een goede indicatie geeft. Voor een nog nauwkeurigere indicatie raden we je aan ook de EV database te raadplegen als je een keuze hebt gemaakt.

Actieradius elektrische auto in de winter

Elektrische auto’s hebben tijdens de winter veel last van de vrieskou. Veel telefoons gaan tijdens strenge vorst een stuk minder lang mee, doordat de lithium-ion accu’s niet gemaakt zijn voor prestaties tijdens deze kou. Elektrische auto’s bevatten soortgelijke batterijen, waardoor hetzelfde probleem ontstaat. Hoe kouder het is, hoe minder lang de accu meegaat.

Naar schatting daalt de actieradius van een elektrische auto ongeveer met 30% wanneer het vriest. Een actieradius van 300 kilometer zal tijdens strenge vorst dus afnemen naar ongeveer 210 kilometer. Op tijd opladen is tijdens de winter dus cruciaal om niet tegen problemen aan te lopen!

Factoren die de actieradius van een elektrische auto beïnvloeden

  Er zijn een aantal factoren die van sterke invloed zijn op de actieradius van een elektrische auto. Hieronder zetten we deze voor je op een rij:

 

- Vermogen en leeftijd van de accu
- De weersomstandigheden zoals hevige regen, storm, sneeuwval en of vrieskou
- De belasting van de auto
- Langere tijd rijden bergopwaarts rijden met zware belasting
- Jouw rijstijl
- Gebruik van airconditioning of verwarming


Voor- en nadelen elektrisch rijden op een rij

 

Voordelen

  • Milieuvriendelijk 

  • Minder onderhoud

  • Rijdt geruisloos

  • Geen brandstofkosten

 

Nadelen

  • Hogere leaseprijs
  • Het opladen duurt langer dan tanken
  • Vaker opladen         


Tevens kan elektrische private lease momenteel goedkoper uitvallen dan wanneer u een reguliere auto least. Dit komt doordat de subsidies voor een elektrische auto erg gunstig zijn en het laden op elektriciteit nu aanzienlijk goedkoper is dan rijden op benzine of diesel.


Meer informatie?

Wil je meer weten na het lezen van deze informatie over het private leasen van een elektrische auto? Bekijk hier alle modellen.