Hoe werkt het laden van een elektrische auto?

Het overstappen op een elektrische auto zorgt voor nieuwe handelingen en afwegingen. Als AutoAbonnement.nl helpen we je graag bij het verhelderen van deze handelingen en afwegingen en zo zorgen we er samen voor dat jij de keuze maakt die bij jou past. Eén van deze nieuwe handelingen is het laden van je auto. In essentie verschilt dit niet extreem veel van het voltanken van je benzine- of dieselauto. Toch zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet weten over het laden van een elektrische auto. Op deze pagina vertellen we je daarom alles over elektrisch laden.

Stappenplan

Elektrisch laden werkt vrij simpel. Binnen 3 stappen is je elektrische auto namelijk al helemaal vol geladen:

 1. Parkeer bij een laadpaal en koppel je laadkabel aan de laadpaal. Je zal dan een groen licht zien verschijnen op de paal.
 2. Houd je laadpas voor de laadpaal en stop het andere uiterste van de laadkabel op de daarvoor bestemde plek in de auto. Wacht tot je een blauw licht ziet.
 3. Bij terugkomst bij je auto ontgrendel je de kabel van de laadpaal met je laadpas en koppel je de laadkabel los. Nu kun je weer op pad!
Elektrische auto opladen

Laadtijd

De laadtijd van een elektrische auto kan behoorlijk verschillen. Van de elektrische auto’s die we bij AutoAbonnement.nl momenteel aanbieden zijn dit de laadtijden:

 • Volkswagen e-Golf laadtijd:
  - Van 0 tot 200km in 5 uur en 30 minuten
  - Van 20 tot 160km in 48 minuten met de snellader
 • SEAT Mii Electric laadtijd:
  - Van 0 tot 200km in 5 uur en 30 minuten
  - Van 20 tot 160km in 48 minuten met de snellader
 • ŠKODA CITIGOe iV laadtijd:
  - Van 0 tot 200km in 5 uur en 30 minuten
  - Van 20 tot 160km in 48 minuten met de snellader
 • Volkswagen e-up! laadtijd:
  - Van 0 tot 190km in 5 uur en 15 minuten
  - Van 19 tot 152km in 36 minuten met de snellader
 • Audi e-tron 55 quattro laadtijd:
  - Van 0 tot 360km in 9 uur
  - Van 36 tot 288km in 25 minuten met de snellader

 Meer weten over laadtijden en kosten?

Afhankelijkheden

Het laden van je elektrische auto heeft een aantal afhankelijkheden die invloed hebben op de tijd, de kosten en het gemak van het laden. De volgende factoren zijn belangrijk:

 • De laadtijd
 • De laadpaal
 • De kosten van de stroom
 • De eventuele kosten van de laadpas
 • De actieradius van de elektrische auto
 • Het snel-laadvermogen van de paal en de auto
 • De laadvoorzieningen in de buurt

Snel laden

Naast het laden aan een regulier laadpunt is er ook de optie om onderweg gebruik te maken van een snellader. Op deze manier kun je in feite je elektrische auto bijladen om een langer afstand af te leggen. Om snelladen mogelijk te maken, wordt de accu rechtstreeks geladen en wordt er meestal geladen met gelijkstroom in plaats van de gebruikelijke wisselstroom. Bij snelladen wordt er op een hoger aantal kW geopereerd. Dit zorgt voor de kortere laadtijd.

Bij snelladen gaat de auto vaak tussen de 10% batterij en 80% batterij het snelst en neemt het tempo van opladen daarboven af. Dit is zo geregeld om de accu van je elektrische auto te beschermen. Het is daarom ook efficiënter om tussen deze percentages te rijden en dan weer te gaan laden rond de 10% om weer te stoppen bij 80%.

Toch zijn er ook nadelen aan snelladen. Het is namelijk duurder dan regulier laden en thuis een snellader installeren is al helemaal erg duur. De kosten hiervan lopen vaak in de tienduizenden euro’s. Daarom is snelladen een methode om te gebruiken bij lange afstanden terwijl je onderweg bent. Wanneer de auto thuis aan de lader ligt, door de nacht heen, kun je vrijwel altijd ’s ochtends genieten van een volle batterij en dus honderden stressvrije kilometers.

De toekomst van elektrisch laden

De verwachting is dat het opladen van je elektrische auto in de toekomst alleen maar sneller en beter zal verlopen. Zowel de bedrijfswereld als de politiek werken hard om het opladen van je elektrische auto efficiënter te maken.

Zo stak het kabinet onlangs 5 miljoen euro in het aanleggen van laadpleinen met 472 slimme laadpunten. Deze laadpleinen komen in 21 steden te liggen en hebben slimme laadpalen die een overschot aan stroom teruggeven aan het stroomnet. Dit gaat verspilling tegen en zorgt ervoor dat er efficiënter met stroom om wordt gegaan. Een win-win dus.

Bedrijven zoals FastNed en NewMotion staan aan het voorfront van innovatie op het gebied van laden. Er komen constant nieuwe laadvoorzieningen beschikbaar. Elk laadstation dat erbij komt maakt elektrisch rijden toegankelijker!