Leasen of kopen?

Private leasen of een auto kopen? Het is een lastige keuze. Steeds meer Nederlanders kiezen voor private lease. Maar wat is nu eigenlijk goedkoper? Auto Abonnement helpt je graag aan antwoorden.
 • De voor- en nadelen van kopen en leasen tegenover elkaar
 • Het verschil tussen leasen en kopen
 • Wanneer private leasen goedkoper is
 • Vergelijking tussen private lease, een nieuwe auto kopen en een tweedehands auto kopen

Leasen of kopen?

Volgens de laatste cijfers van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) zijn er in Nederland in een paar jaar tijd 100.000 private lease contracten afgesloten. 60% van deze contracten zijn afgesloten bij aanbieders aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Het kunnen kiezen voor een nieuwe, schone auto tegen vooraf bekende maandelijkse kosten lijkt mensen goed te bevallen. Heeft jouw buurman, goede vriend of collega ook een private lease auto en vraag jij je af of private leasen wel zo verstandig is? Auto Abonnement helpt je graag met het maken van een berekening. Wat is nou goedkoper: een auto private leasen of een auto kopen?

Auto private leasen of kopen

Kopen

Voordelen:

 • De auto is je eigen bezit

 • Je mag zoveel kilometers rijden als je wilt

 • Je kunt wanneer je wilt afstand doen van je auto

 • Geen financiële consequenties zoals een BKR-registratie

 • Je kunt zelf kiezen hoe en waar je je auto verzekert

 • Je bepaalt zelf of je een schade wilt laten repareren

Nadelen:

 • Je krijgt te maken met (mogelijk hoge) onderhoudskosten
 • Je krijgt te maken met afschrijving (waardeverlies)
 • Een autoverzekering is duurder met weinig schadevrije jaren
 • Heb je geen spaargeld, dan moet je een lening nemen
 • Bent in één keer een flink bedrag kwijt
 • Als je jouw auto niet meer wilt moet je de auto zelf verkopen
 • De historie van een auto is niet altijd bekend
Auto kopen of private leasen

Private lease

Voordelen:

 • Je betaalt één vast bedrag per maand (geen onverwachte kosten) wegenbelasting, verzekering met all risk dekking, onderhoud, banden inbegrepen, pechhulp onderweg

 • Je hebt geen spaargeld of lening nodig

 • Ook met 0 schadevrije jaren betaal je geen extra kosten, dus ook interessant voor beginnende bestuurders

 • Je rijdt in een nieuwe auto, voorzien van de nieuwste technologie

 • Door de nieuwste technologie is een lease auto ook zuiniger en duurzamer

 • Schades zijn gedekt door de verzekering (all risk dekking) en worden gerepareerd bij de merkdealer

 • Ook geschikt voor personen tot 78 jaar (bij eind contract)

 • In onverwachte gevallen is het private lease contract kosteloos te beëindigen, zoals bij scheiding, onvrijwillige werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden

 • Na afloop van je private leasecontract kan je een nieuwe auto kiezen en een nieuw contract afsluiten

Nadelen:

 • Je bespreekt vooraf hoeveel km je denkt te gaan rijden en betaalt extra voor meer-kilometers en krijgt geld terug voor minder-kilometers
 • Voor schades geldt per schadegeval het eigen risico (hoogte van het eigen risico is zelf te kiezen)
 • De auto is tijdens het private lease contract en na afloop niet van jou (wel over te nemen)
 • Een BKR- registratie is van invloed op je leencapaciteit zoals bijvoorbeeld bij een hypotheek aanvraag

Een auto private leasen of kopen: wat is het verschil?

Er zitten grote verschillen tussen private leasen, zakelijk leasen en het kopen van een auto. Ten eerste is zakelijk leasen niet voor iedereen weggelegd. Hiervoor moet je namelijk toestemming krijgen van je baas. Heb je die toestemming, dan kan zakelijk leasen wel erg aantrekkelijk zijn. Al helemaal wanneer je kilometers worden vergoedt. Is een auto leasen via je werkgever geen optie, dan kun je private lease of het kopen van een auto overwegen.

Private lease is het leasen van een nieuwe auto, voor een vast bedrag per maand. Je kiest een nieuwe auto, online of bij de dealer en laat een prijs opmaken voor het gebruik van de auto. Bij private lease is alles voor je geregeld: autoverzekering met all risk dekking, wegenbelasting, onderhoud, het is allemaal verwerkt in één maandelijks bedrag. Krijg je onverhoopt te maken met schade, dan betaal je enkel een eigen risico. De hoogte van het eigen risico heb je vooraf afgesproken bij het tekenen van het contract. Andere kosten die ook buiten het maandbedrag vallen, zijn eventuele boetes en de kosten voor het tanken.

Koop je een auto, dan ben je in één keer veel spaargeld kwijt. Voor een nieuwe auto is dat bedrag wat meer dan voor een gebruikte auto (occasion). Wanneer je een nieuwe auto koopt, dan heb je de eerste jaren meestal niet veel onderhoudskosten. In tegenstelling tot wanneer je een wat ouder exemplaar koopt, want dan kunnen de kosten van onderhoud helaas aardig oplopen. Met een nieuwe auto betaal je ook meer voor een autoverzekering, dan wanneer je een oudere auto rijdt. Kies je voor een grote, milieuvervuilende auto dan betaal je daarvoor veel wegenbelasting als compensatie. Kies je voor een kleine, milieuvriendelijke auto, dan betaal je minder wegenbelasting. Al deze factoren dragen bij aan de kosten die je betaalt wanneer je een auto besluit te kopen.

Wanneer is private leasen goedkoper?

Om te bepalen of goedkoper uit bent met private leasen of kopen moet je een berekening maken:

 1. Kies het type auto die je graag wilt hebben, en noteer de prijs (nieuw of occasion, waar jouw voorkeur naar uit gaat)
 2. Zoek de private lease prijs op van de gewenste auto en bepaal de leaseperiode samen met het gewenste aantal kilometers.
 3. Maak de berekening van de koopauto voor dezelfde periode en aantal kilometers, wat zou je kwijt zijn?
  (denk hierbij aan de investering, afschrijving, wegenbelasting, autoverzekering, onderhoudskosten en schade.)

Wanneer je deze bedragen beide hebt uitgerekend, staat er onder de streep een bedrag die je met elkaar kunt vergelijken. Het verschilt dus per situatie wanneer private leasen of een auto kopen goedkoper voor je is.

Kom nog meer te weten over de (maandelijke) kosten bij private lease.

Wat is private leasen precies?

Private lease is het tijdelijk leasen van een auto voor een vast bedrag per maand. Je bent als berijder geen eigenaar van de auto, maar spreekt een periode af dat jij de auto in beheer hebt. De periode dat je de auto leaset kan verschillen. Online kan je een auto via Auto Abonnement private leasen voor twee jaar, drie jaar of vier jaar. Wil je liever een andere periode, zoals minder dan 2 jaar of meer dan 4 jaar? Dan kan je terecht bij de dichtstbijzijnde merkdealer van Audi, Volkswagen, SEAT of ŠKODA. De dealer rekent dan graag een maandbedrag voor je uit. Lees meer informatie over wat private lease precies is.

Maandelijks betaal je een bedrag waarmee je de kosten voor afschrijving, wegenbelasting, verzekering met all risk dekking, reparatie en onderhoud dekt. Is de afgesproken leaseperiode voorbij, dan lever je de auto weer in bij de dealer. Bij het inleveren van de private lease auto worden de gereden kilometers en eventuele niet gemelde schades verrekend. Aan het einde van het contract kan je er ook voor kiezen jouw private leaseauto over te nemen.

Contact de dealer bij jou in de buurt

Kies jouw nieuwe auto uit
Wil jij zorgeloos rijden in een nieuwe auto, voor een vast bedrag per maand? Geen omkijken hebben naar onderhoud, verzekering en reparaties? Dat kan bij Auto Abonnement. Bekijk het aanbod en kies jouw favoriete model uit. Voor welk merk en model ga jij?
Bekijk het private lease aanbod

Auto leasen en schadevrije jaren

Maar hoe zit het eigenlijk met private lease en schadevrije jaren? Kies je voor private lease via Auto Abonnement, dan maakt het niet uit hoeveel schadevrije jaren je hebt. Het aantal schadevrije jaren dat je wel of niet hebt opgebouwd heeft geen invloed op je maandbedrag. Met private lease bouw je bij Auto Abonnement ook geen schadevrije jaren op. Auto Abonnement biedt wel de mogelijkheid een 'schadevrijverklaring' op te vragen voor de periode dat je een private lease auto hebt gereden. Deze verklaring moet dan wel bij de toekomstige verzekeraar worden geaccepteerd.

Auto leasen en bijtelling

Bij zakelijk leasen is er sprake van fiscale bijtelling, maar bij private lease is dit juist niet van toepassing. Dit komt doordat een private leasecontract altijd op naam van een persoon staat en niet op de naam van een bedrijf. Pas wanneer een auto op naam van een bedrijf is aangekocht krijg je te maken met bijtelling.

Meer- of minder kilometers gereden met private lease

Voordat je een private lease contract afsluit bepaal je het aantal kilometers dat je maandelijks denkt te gaan rijden. Heb je meer- of minder kilometers gereden met je private lease auto dan in je contract stond, krijg je hier geld voor terug of moet je voor deze kilometers extra betalen. Voordat je het contract tekent moet altijd duidelijk zijn met welke kosten je in dat geval te maken krijgt.

Auto leasen met korting via de werkgever

Heb jij geen zakelijke leaseauto, maar wil je wel graag een auto leasen, dan is het aanvragen van een private lease collectief via je werkgever een optie. Hiermee krijg je via je werkgever korting op private lease. Telt jouw bedrijf meer dan 1.000 medewerkers, dan kan jouw HR-manager, wagenparkbeheerder of werkgever jouw bedrijf aansluiten bij het Collectief Auto Abonnement. De korting die je hiermee krijgt scheelt vele euro's op het maandbedrag.

Auto private leasen of kopen als ZZP'er

Ben je zelfstandig ondernemer en wil je graag mobiel zijn, dan kan je kiezen voor zakelijk lease, private lease of een auto zelf kopen. Kies je voor zakelijk lease, en rijd jij je auto zowel zakelijk als privé, dan krijg je vanaf 500 privé kilometers te maken met fiscale bijtelling. De fiscale bijtelling geldt op een percentage van de cataloguswaarde van een auto. Met private lease voorkom je het betalen van bijtelling, doordat een private lease contract wordt afgesloten op een persoon, niet op een bedrijf. Let wel op dat je als ZZP'er goed moet weten hoeveel kilometers je jaarlijks rijdt, zodat je met private lease niet te maken krijg met meer- of minder kilometers.

Keurmerk Private Lease
Auto Abonnement is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Alleen leasemaatschappijen die de consument goed en eerlijk informeren over private lease mogen het Keurmerk Private Lease dragen. Het Keurmerk Private Lease is ontwikkeld in samenwerking met de Consumentenbond en wordt uitgereikt door de onafhankelijke Stichting Keurmerk Private Lease.
Alleen leasemaatschappijen die de consument goed en eerlijk informeren over private lease mogen het Keurmerk Private Lease dragen. Het Keurmerk Private Lease is ontwikkeld in samenwerking met de Consumentenbond en wordt uitgereikt door de onafhankelijke Stichting Keurmerk Private Lease. Het keurmerk biedt 5 zekerheden voor de consument;
 • Eerlijke voorwaarden;
 • Een compleet product;
 • Bescherming tegen te hoge financiële lasten;
 • 14 dagen bedenktijd;
 • Zekerheid bij klachten.

Financieel

Private lease

Geen aanbetaling of waarborgsom. Het inruilen van een oude auto is een optie, maar geldt niet als aanbetaling of verlaging van het maandbedrag.

Nieuwe auto kopen

Met financiering: je betaalt rente bij de bank.
Met spaargeld: je spaargeld is weg (of slinkt aanzienlijk).

Tweedehands auto kopen

Grote investering nodig.
Vaak onzekerheid over historie en kwaliteit.

Service en onderhoud

Private lease

Onderhoud en service inbegrepen. Alles bij jouw vaste merkdealer.

Nieuwe auto kopen

Onderhoud is eigen verantwoordelijkheid. Kans op onverwachte kosten.

Tweedehands auto kopen

Meer onderhoud nodig en is eigen verantwoordelijkheid. Kans op onverwachte kosten.

Op lange termijn

Private lease

Na afloop lever je de auto weer in of krijg je de mogelijkheid tot overnemen.

Nieuwe auto kopen

Je zit aan de auto of contract vast. (Bijvoorbeeld bij total loss.)

Tweedehands auto kopen

Oudere auto's gaan minder lang mee.

Bereken private leasen of kopen?!

Ben je er na het lezen van dit artikel nog niet helemaal uit of je wil leasen of kopen? Bekijk dan eens de check van ANWB, daar kun je gemakkelijk uitrekenen hoeveel je nu daadwerkelijk betaalt voor de koop van een auto.

Maak een persoonlijke vergelijking

Heb je behoefte aan een persoonlijke vergelijking op kwalitatieve en financiële basis? Maak dan een afspraak met een dealer bij jou in de buurt. De dealer helpt je graag met het vinden van een passende financiële oplossing voor jouw wensen.

Neem contact op