Private lease of kopen?
Twijfel jij tussen het private leasen en kopen van een auto? Dat snappen we heel goed. Als experts op het gebied van private lease hebben we een pagina geschreven om je te helpen bij die keuze. Twijfel je tussen verschillende modellen of uitvoeringen?

Leasen of kopen?

De afweging tussen leasen en kopen is een terechte afweging om te maken als je aan het rondkijken bent voor een nieuwe auto en hoe die nieuwe auto te rijden. Private lease is een relatief nieuwe manier van autorijden die in korte tijd veel populariteit heeft ontwikkeld. Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) zijn er al meer dan 150 000 private lease auto's in Nederland. Het kunnen kiezen voor een nieuwe, schone auto tegen vooraf bekende maandelijkse kosten lijkt mensen goed te bevallen, op deze pagina leggen we je uit waar je op moet letten bij het maken van een keuze en helpen we je private lease beter te begrijpen.

Private lease in het kort

Private lease is het leasen van een nieuwe auto, voor een vast bedrag per maand. Je kiest een nieuwe auto, online of bij de dealer en laat een prijs opmaken voor het gebruik van de auto. Bij private lease is alles voor je geregeld: autoverzekering met all risk dekking, wegenbelasting, onderhoud, het is allemaal verwerkt in één maandelijks bedrag.

Krijg je onverhoopt te maken met schade, dan betaal je enkel een eigen risico. De hoogte van het eigen risico heb je vooraf afgesproken bij het tekenen van het contract. Andere kosten die ook buiten het maandbedrag vallen, zijn eventuele boetes en de kosten voor het tanken.

Kopen in het kort

Koop je een auto, dan ben je in één keer veel spaargeld kwijt. Voor een nieuwe auto is dat bedrag wat meer dan voor een gebruikte auto (occasion). Wanneer je een nieuwe auto koopt, dan heb je de eerste jaren meestal niet veel onderhoudskosten. In tegenstelling tot wanneer je een wat ouder exemplaar koopt, want dan kunnen de kosten van onderhoud helaas aardig oplopen.

Met een nieuwe auto betaal je ook meer voor een autoverzekering, dan wanneer je een oudere auto rijdt. Kies je voor een grote, milieuvervuilende auto dan betaal je daarvoor veel wegenbelasting als compensatie. Al deze factoren dragen bij aan de kosten die je betaalt wanneer je een auto besluit te kopen.

Keurmerk Private Lease
AutoAbonnement.nl is als één van de eerste maatschappijen aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. En daar zijn we trots op! Hierdoor kun je bij AutoAbonnement.nl onder andere rekenen op eerlijke voorwaarden, een compleet product en zekerheid bij klachten. Alleen leasemaatschappijen die de consument goed en eerlijk informeren over private lease mogen dit keurmerk dragen.

Wanneer is private leasen goedkoper?

Om te bepalen of goedkoper uit bent met private leasen of kopen moet je een berekening maken:

 1. Kies het type auto die je graag wilt hebben, en noteer de prijs (nieuw of occasion, waar jouw voorkeur naar uit gaat)
 2. Zoek de private lease prijs op van de gewenste auto en bepaal de leaseperiode samen met het gewenste aantal kilometers.
 3. Maak de berekening van de koopauto voor dezelfde periode en aantal kilometers, wat zou je kwijt zijn?
  (denk hierbij aan de investering, afschrijving, wegenbelasting, autoverzekering, onderhoudskosten en schade.)
audi a1 private lease stadsauto

Wanneer je deze bedragen beide hebt uitgerekend, staat er onder de streep een bedrag die je met elkaar kunt vergelijken. Het verschilt dus per situatie wanneer private leasen of een auto kopen goedkoper voor je is.

Kom nog meer te weten over de (maandelijke) kosten bij private lease.

Skoda Karoq SUV private lease

Wanneer is private leasen handiger?

Bepalen of private lease goedkoper is vereist vaak een berekening, bepalen of private lease wellicht de handigere optie is kan aan de hand van een aantal situaties:

 1. Je hebt vaak te maken met onverwachte kosten zoals spullen voor het huis, kinderen of dergelijke; private lease zorgt voor stabielere uitgaven
 2. Je hebt geen spaargeld of wil geen spaargeld uitgeven aan een auto; private lease vereist geen spaargeld
 3. Je kunt geen nieuwe auto betalen maar wil desondanks toch genieten van het gevoel van een nieuwe auto; met private lease gaat het altijd om een nieuwe auto

 

Kies jouw nieuwe auto uit
Wil jij zorgeloos rijden in een nieuwe auto, voor een vast bedrag per maand? Geen omkijken hebben naar onderhoud, verzekering en reparaties? Dat kan bij AutoAbonnement.nl. Bekijk het aanbod en kies jouw favoriete model uit. Voor welk merk en model ga jij?

Voor- en nadelen

Private lease 

Voordelen:

 • Je betaalt één vast bedrag per maand

 • Je hebt geen spaargeld of lening nodig 

 • Je rijdt in een nieuwe auto, voorzien van de nieuwste technologie 

 • Schades zijn gedekt door de verzekering (all risk dekking) en worden gerepareerd bij de merkdealer

 • Ook geschikt voor personen tot 78 jaar (bij eind contract)

 • In enkele onverwachte gevallen is het private lease contract kosteloos te beëindigen

Private lease

Nadelen:

 • Je bespreekt vooraf hoeveel km je denkt te gaan rijden en betaalt extra voor meer-kilometers en krijgt geld terug voor minder-kilometers
 • Voor schades geldt per schadegeval het eigen risico (hoogte van het eigen risico is zelf te kiezen)
 • De auto is tijdens het private lease contract en na afloop niet van jou (wel over te nemen)
 • Een BKR- registratie is van invloed op je leencapaciteit zoals bijvoorbeeld bij een hypotheek aanvraag

Kopen

Voordelen:

 • De auto is je eigen bezit

 • Je mag zoveel kilometers rijden als je wilt 

 • Geen financiële consequenties zoals een BKR-registratie

 • Je kunt zelf kiezen hoe en waar je je auto verzekert

 • Je bepaalt zelf of je een schade wilt laten repareren

Nadelen:

 • Je krijgt te maken met (mogelijk hoge) onderhoudskosten
 • Je krijgt te maken met afschrijving (waardeverlies)
 • Een autoverzekering is duurder met weinig schadevrije jaren
 • Heb je geen spaargeld, dan moet je een lening nemen
 • Bent in één keer een flink bedrag kwijt
 • Als je jouw auto niet meer wilt moet je de auto zelf verkopen
 • De historie van een auto is niet altijd bekend
Klanttevredenheid
Jouw tevredenheid is onze eerste prioriteit. Daarom laten we onderzoek doen door Integron, een onafhankelijke partij. Momenteel worden we door onze klanten beoordeeld met een 8,5 gemiddeld! Die beoordeling is gebaseerd op de kwaliteit van de afhandeling van een vraag of probleem, de duidelijkheid van een factuur en de klantgerichtheid. Ondanks dit mooie cijfer, willen we onze service aan jou continu verbeteren. Heb je een suggestie hoe wij onze communicatie of service kunnen verbeteren? Of heb je andere vragen of opmerkingen over jouw ervaringen met AutoAbonnement.nl? Laat ons dit gerust weten.

De verschillen tussen leasen en kopen

Financieel

Private lease

Geen aanbetaling of waarborgsom. Het inruilen van een oude auto is een optie, maar geldt niet als aanbetaling of verlaging van het maandbedrag.

Nieuwe auto kopen

Met financiering: je betaalt rente bij de bank.
Met spaargeld: je spaargeld is weg (of slinkt aanzienlijk).

Tweedehands auto kopen

Grote investering nodig.
Vaak onzekerheid over historie en kwaliteit.

Service en onderhoud

Private lease

Onderhoud en service inbegrepen. Alles bij jouw vaste merkdealer.

Nieuwe auto kopen

Onderhoud is eigen verantwoordelijkheid. Kans op onverwachte kosten.

Tweedehands auto kopen

Meer onderhoud nodig en is eigen verantwoordelijkheid. Kans op onverwachte kosten.

Op lange termijn

Private lease

Na afloop lever je de auto weer in of krijg je de mogelijkheid tot overnemen.

Nieuwe auto kopen

Je zit aan de auto of contract vast. (Bijvoorbeeld bij total loss.)

Tweedehands auto kopen

Oudere auto's gaan minder lang mee.

Hoe werkt private lease?
Private lease is vergelijkbaar met het huren van een auto. Er wordt een overeenkomst afgesloten voor een vooraf bepaalde periode en een verwacht aantal te rijden kilometers. Aan het einde van de overeenkomst kan de auto gewoon weer worden ingeleverd. Het risico van onderhoudskosten en de restwaarde is voor ons. Zo zijn er nooit onverwachte kosten en betaal je naast het maandbedrag, alleen nog de benzine.

Meer over private lease of kopen

Meer informatie over private lease

Private lease en schadevrije jaren

Bij private lease wordt geen onderscheid gemaakt aan de hand van schadevrije jaren. Het aantal schadevrije jaren dat je wel of niet hebt opgebouwd heeft dus geen invloed op het maandbedrag. Tijdens de duur van je private leasecontract bouw je ook geen schadevrije jaren op. Het is wel mogelijk om na afloop van je private lease contract een schadevrijverklaring op te vragen over de afgelopen periode. Het is dan wel noodzakelijk dat de toekomstige verzekeraar deze verklaring accepteert.

Private lease en bijtelling

Bij private lease is geen sprake van bijtelling of iets dat daar op lijkt.  Dit komt doordat een private leasecontract altijd op naam van een persoon staat en niet op de naam van een bedrijf. Pas wanneer een auto op naam van een bedrijf is aangekocht krijg je te maken met bijtelling om privé met de auto te kunnen rijden.

Private lease en gereden meer- of minder kilometers 

Voordat je een private lease contract afsluit bepaal je het aantal kilometers dat je maandelijks denkt te gaan rijden. Heb je meer- of minder kilometers gereden met je private lease auto dan in je contract stond, krijg je hier geld voor terug of moet je voor deze kilometers extra betalen. Voordat je het contract tekent moet altijd duidelijk zijn met welke kosten je in dat geval te maken krijgt, dat is een afspraak die valt onder het Keurmerk Private Lease. 

Private lease en zakelijk voordeel 

Heb jij geen zakelijke leaseauto, maar wil je wel graag een auto leasen, dan is het aanvragen van een private lease collectief via je werkgever een optie. Hiermee krijg je via je werkgever korting op private lease. Telt jouw bedrijf meer dan 1.000 medewerkers, dan kan jouw HR-manager, wagenparkbeheerder of werkgever jouw bedrijf aansluiten bij het Collectief van AutoAbonnement.nl. De korting die je hiermee krijgt scheelt vele euro's op het maandbedrag.

Private leasen of kopen als ZZP'er

Ben je zelfstandig ondernemer en wil je graag mobiel zijn, dan kan je kiezen voor zakelijk lease, private lease of een auto zelf kopen. Kies je voor zakelijk lease, en rijd jij je auto zowel zakelijk als privé, dan krijg je vanaf 500 privé kilometers te maken met fiscale bijtelling. De fiscale bijtelling geldt op een percentage van de cataloguswaarde van een auto. Met private lease voorkom je het betalen van bijtelling, doordat een private lease contract wordt afgesloten op een persoon, niet op een bedrijf. Let wel op dat je als ZZP'er goed moet weten hoeveel kilometers je jaarlijks rijdt, zodat je met private lease niet te maken krijg met meer- of minder kilometers.

Maak een persoonlijke vergelijking

Heb je behoefte aan een persoonlijke vergelijking op kwalitatieve en financiële basis? Maak dan een afspraak met een dealer bij jou in de buurt. De dealer helpt je graag met het vinden van een passende financiële oplossing voor jouw wensen.