Goedkoper rijden?

In dit artikel vind je 10 tips om brandstofgebruik zoveel mogelijk te beperken.
Geschreven door het Redactieteam
10-10-2022 | Leesduur 3 min
Geschreven door het Redactieteam, AutoAbonnement
10-10-2022 | Leesduur 3 min
Tips goedkoper autorijden
Goedkoper rijden, wie wil dat nou niet in tijden van enorm hoge brandstofprijzen? 10 tips om je brandstofverbruik zoveel mogelijk te beperken.

1. Rijd langzamer


Het verschil in brandstofbesparing tussen de 100 en 130 km levert een besparing op van 14% minder brandstof. Hoe langzamer je rijdt, hoe meer je bespaart.
(bron Milieu Centraal)

2. Zorg voor de juiste bandenspanning


Door iedere 2 maanden je bandenspanning te checken bespaar je wel €60 per jaar . De meeste mensen rijden met zachte banden zonder hiervan bewust te zijn.
(bron Milieu Centraal)

3. Combineer je ritten in één grote rit


Iedere keer wanneer je auto een tijdje heeft stilgestaan en je opnieuw start moet de motor warm worden. Combineer je ritjes tot één lange rit en je motor profiteert van de warmte die het eerder gecreëerd heeft.

4. Rijd gelijkmatig


Indien je auto over cruisecontrol beschikt, schakel deze dan in. Het aanpassen van je snelheid naar harder en zachter door te remmen of gas bij te geven kost je extra brandstof.


5. Rol uit in plaats van remmen

Waar het kan en veilig is, bijvoorbeeld bij het naderen van een stoplicht, ga dan op tijd met je voet van het gaspedaal en laat je auto uitrollen. Hierdoor hoef je nauwelijks te remmen.


6. Schakel vroeg


In een hogere versnelling maakt je auto minder toeren, dus wees op tijd of zelfs vroeg met schakelen. Veel auto’s beschikken over een toerenindicator, welke aangeeft wanneer je over kunt naar een hogere versnelling.


7. Maak zo min mogelijk gebruik van systemen in je auto


Verwarming, stoelverwarming, airco en ventilatie, het kost allemaal elektriciteit en dit moet worden opgewekt met de brandstof die je motor verbruikt. De ventilatie op stand 1 of 2 scheelt een hoop versus het gebruik van je airco. Is het erg warm in de zomer en heb je de airco echt nodig, zet dan eerst bij stilstand je ramen open zodat de warmte wat kan ontsnappen. Rijden met de ramen open is weer af te raden, dit maakt je auto minder aerodynamisch wat weer meer brandstof kost.


8. Overweeg de (elektrische) fiets te nemen


Een kort ritje of is het lekker weer? Overweeg dan de fiets te pakken. Goed voor je conditie en met je neus in de wind een stuk gezonder. In sommige gevallen kan het openbaar vervoer ook goedkoper zijn.

9. Vermijd drukke wegen


Ideaal is een snelweg wanneer het rustig is en je lekker door kunt rijden. Het remmen en optrekken in de file en het rijden binnen de bebouwde kom kost meer brandstof.

10. Tank bij goedkope tankstations


De prijzen van brandstof tussen de verschillende tankstations kunnen best flink verschillen. Zo is tanken langs de snelweg een stuk duurder. Download een tank-app zoals bijvoorbeeld ANWB Onderweg en bekijk de alternatieve benzine- en dieselprijzen van tankstations bij jou in de buurt.
 
Geschreven door het Redactieteam
10-10-2022 | Leesduur 3 min
Geschreven door het Redactieteam | AutoAbonnement @ AutoAbonnement
10-10-2022
Lees meer over:
Delen