Elektrisch rijden in combinatie met private lease

Jouw elektrische auto vol binnen 3 minuten

U bent met haast onderweg naar een afspraak en dan beseft u dat de accu ook nog opgeladen moet worden om de afspraak überhaupt te halen. Als u elektrisch rijdt is het natuurlijk belangrijk om uw ritten goed te plannen, vooral als u veel lange afstanden rijdt. Wanneer u met uw elektrische auto alleen heen en weer naar uw werk rijdt en de auto elke avond thuis oplaadt, zal u weinig problemen tegenkomen. Op dit moment is er een interessante ontwikkeling gaande waarmee al deze problemen verleden tijd zullen zijn.

Een Chinese leverancier van elektrische auto’s genaamd NIO is bezig met het uitrollen van Swapping Stations. In 9 Chinese steden komen er punten waarbij jouw accupakket binnen 3 minuten verwisseld kan worden met een volledig gevuld accupakket. De kosten hiervan zullen ongeveer uitkomen op 180,- per maand, maar dit zal per berijder verschillen.

In dit concept bent u dus geen eigenaar meer van het accupakket maar huurt u het accupakket van de leverancier. De berijders van de Renault Zoë zijn al bekend met een dergelijke constructie. U loopt als eigenaar van de auto dus totaal geen risico meer wanneer er problemen zijn met het accupakket.

Het is zeker een interessante ontwikkeling maar er zijn natuurlijk wel veel logistieke vraagstukken. Ben je verplicht om deze Swap bij je eigen merk te doen? Komen er universele Swap Stations? En hoe zorg je als merk ervoor dat er voldoende volgeladen accupakketten op voorraad liggen? Allemaal interessante vraagstukken die eerst moeten worde beantwoord voordat een dergelijke ontwikkeling ook echt aan de massa kan worden geleverd.

Dit toont echter wel aan dat er echt heel veel partijen bezig zijn met de ontwikkelingen binnen het elektrisch rijden. Ook geeft dit aan dat de elektrische (lease)rijder in de toekomst veel meer keuze zal hebben om zijn elektrische auto vol te krijgen. De stekker zal nooit moeten verdwijnen omdat dit toch de meest duurzame manier van rijden zal zijn.