AutoAbonnement.nl Volkswagen ID.3 en SKODA Enyaq

Subsidie elektrische auto's

Rijd €60 goedkoper per maand met subsidie

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

Om de verkoop van elektrische auto’s onder particulieren te stimuleren, wordt vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in 2023 een bedrag van maar liefst 67 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor de aanschaf van een nieuwe of gebruikte elektrische personenauto. De aanschaf mag ook op basis van huurkoop (autofinanciering) of private lease plaatsvinden, mits het om een leasecontract gaat dat langer dan 3 jaar loopt. De subsidie wordt alleen aan particulieren verstrekt zonder tussenkomst van dealer of Volkswagen Pon Financial Services. Als leaserijder dien je zelf de subsidie bij de overheid aan te vragen. De maandelijkse korting voor private lease modellen komt neer op bijna €60 per maand.

Subsidie aanvragen

Hoe moet ik subsidie aanvragen?

Na het tekenen van de private-leaseovereenkomst kun je zelf een aanvraag indienen via mijn RVO of scan de QR-code. Je kunt inloggen met je DigiD.

Mijn RVO subsidie private leaseIemand anders machtigen

Je kunt iemand machtigen om de aanvraag voor je te doen. Je doet dat met het formulier Machtiging intermediair subsidies. Vul dit samen in met degene die je wilt machtigen. Je hoeft dit formulier niet mee te sturen met de subsidieaanvraag, maar je moet het wel bewaren.

Nadat het machtigingsformulier is ingevuld, kan de gemachtigde met zijn/haar DigiD of eHerkenning inloggen en de aanvraag namens jou indienen.

Spelregels en subsidievoorwaarden 2023

 

Samenvatting spelregels en subsidievoorwaarden:

De aanvraag moet worden ingediend binnen 60 dagen na het ondertekenen van de koop- , huurkoop- of privateleaseovereenkomst. De exacte datum van ondertekening moet worden vermeld.
Naam, woonadres, e-mailadres, IBAN en burger-servicenummer moeten worden vermeld.
DigiD-app óf DigiD met sms-controle. Heb je deze nog niet, dan moet je één van beide regelen. Houd rekening met 3 werkdagen.
Naam van het dealerbedrijf of leasemaatschappij moet worden vermeld.
De exacte catalogusprijs van de auto op de datum van ondertekening van de koop-, huurkoop- of privateleaseovereenkomst moet worden vermeld.
Merk, model en type van de elektrische auto moeten worden vermeld.

Wanneer is er sprake van een nieuwe personenauto?
Om in aanmerking te komen voor de € 2.950 subsidie voor een nieuwe auto is het van belang dat je de eerste bent waarop de auto is tenaamgesteld in het kentekenregister van de RDW. Er wordt streng gecontroleerd of de datum van eerste toelating in Nederland gelijk is aan de datum waarop de auto op jouw naam is geregistreerd bij de RDW. Is dit niet het geval, bijvoorbeeld omdat de auto eerst op het dealerbedrijf stond geregistreerd, dan wordt de auto niet als ‘nieuw’ erkend. Uiteraard kom je dan wel in aanmerking voor de subsidie van € 2.000 (de subsidie voor een gebruikte elektrische auto).

Heeft de nieuwe auto nog geen kenteken op jouw naam? Of is de auto nog niet geleverd? Dan vraag je subsidie aan in 2 stappen:
1. Na ondertekening van de privateleaseovereenkomst dien je binnen 60 dagen de subsidieaanvraag in.
2. Na aflevering van de auto vraag je uitbetaling van de subsidie aan. Je doet dat zodra je de brief ‘subsidieverlening’ hebt ontvangen en de auto in het kentekenregister van de RDW op jouw naam staat. Dit kan binnen 18 maanden na de subsidieaanvraag.

Wat zijn de belangrijkste verplichtingen tijdens de subsidieperiode voor private lease?
De elektrische personenauto staat 4 jaar ononderbroken op jouw naam. Periodiek controleert de RVO bij de RDW of aan deze eis wordt voldaan. Stop je bijvoorbeeld eerder met leasen dan de afgesproken subsidieperiode? Dan stopt ook de maandelijkse betaling. De subsidie wordt uitgekeerd gedurende 48 maanden. Ook als je een leasecontract hebt van 60 maanden.

Algemene informatie SEPP 2023

 

Wanneer gaat de regeling in?
De regeling gaat 10 januari 2023 in om 9:00 uur. De private-leaseovereenkomst moet dus op of na deze datum zijn ondertekend.

Subsidiebedragen
Voor het jaar 2023 geldt voor private lease een subsidiebedrag van € 2.950 voor een nieuwe elektrische personenauto.

In aanmerking komen voor subsidie?
Dan moet de elektrische auto voldoen aan de volgende voorwaarden:

100% elektrisch.
De auto heeft een bereik van minstens 120 kilometer op een volle accu.
De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) is inclusief opties niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
De looptijd van het leasecontract is 48 maanden of langer.

 

Uitbetaling subsidie

Wanneer en hoe wordt de subsidie uitbetaald bij private lease?

Nadat de RVO je aanvraag heeft goedgekeurd, ontvang je iedere maand een deel van het subsidiebedrag. De uitbetaling van de subsidie wordt verdeeld over een periode van 4 jaar.