Auto private leasen of kopen: wat is goedkoper?

Steeds meer Nederlanders kiezen voor private lease. Maar wat is nou eigenlijk goedkoper, leasen of kopen? Auto Abonnement helpt je graag aan antwoorden.

Volgens de laatste cijfers van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) zijn er in Nederland in een paar jaar tijd 100.000 private lease contracten afgesloten. 60% van deze contracten zijn afgesloten bij aanbieders aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Het kunnen kiezen voor een nieuwe, schone auto tegen vooraf bekende maandelijkse kosten lijkt mensen goed te bevallen. Heeft jouw buurman, goede vriend of collega ook een private lease auto en vraag jij je af of private leasen wel zo verstandig is? Auto Abonnement helpt je graag met het maken van een berekening. Wat is nou goedkoper: een auto private leasen of een auto kopen?

Auto private leasen of kopen

Een (gebruikte) auto kopen

Voordelen:

de auto is je eigen bezit

je mag zoveel kilometers rijden als je wilt

je kunt wanneer je wilt afstand doen van je auto

geen financiële consequenties zoals een BKR-registratie

je kunt zelf kiezen hoe en waar je je auto verzekert

je bepaalt zelf of je een schade wilt laten repareren

Nadelen:

je krijgt te maken met (mogelijk hoge) onderhoudskosten

je krijgt te maken met afschrijving (waardeverlies)

een autoverzekering is duurder met weinig schadevrije jaren

heb je geen spaargeld, dan moet je een lening nemen

bent in één keer een flink bedrag kwijt

als je jouw auto niet meer wilt moet je de auto zelf verkopen

de historie van een auto is niet altijd bekend

Auto private leasen of kopen

Een auto private leasen

Voordelen:

je betaalt één vast bedrag per maand (geen onverwachte kosten) wegenbelasting, all-risk verzekering, onderhoud, banden inbegrepen, pechhulp onderweg

je hebt geen spaargeld nodig of lening

ook met 0 schadevrije jaren betaal je geen extra kosten, dus ook interessant voor beginnende bestuurders

je rijdt in een nieuwe auto, voorzien van de nieuwste technologie

schades zijn gedekt door de verzekering (all-risk) en worden gerepareerd bij de merkdealer

ook geschikt voor ouderen die moeite kunnen hebben met geld lenen

in onverwachte gevallen is het private lease contract kostelooste beëindigen, zoals bij scheiding, onvrijwillige werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden

na afloop van je private leasecontract kan je een nieuwe auto kiezen en een nieuw contract

Nadelen:

✘ je bespreekt vooraf hoeveel km je denkt te gaan rijden en betaalt extra voor meer-kilometers en krijgt geld terug voor minder-kilometers

✘ voor schades geldt per schadegeval het eigen risico (hoogte van het eigen risico is zelf te kiezen)

de auto is tijdens het private lease contract en na afloop niet van jou (wel over te nemen)

BKR- registratie is van invloed op je leencapaciteit zoals bijvoorbeeld bij een hypotheek aanvraag

Een auto kopen of private leasen, wat is het verschil?

 

Er zitten grote verschillen tussen private lease, zakelijk lease en het kopen van een auto. Ten eerste is zakelijk lease niet voor iedereen weggelegd. Hiervoor moet je namelijk toestemming krijgen van je baas. Heb je die toestemming, dan kan zakelijk leasen erg aantrekkelijk zijn. Al helemaal wanneer je kilometers worden vergoedt. Is een auto leasen via je werkgever geen optie, dan is private lease of het kopen van een auto een optie.

Private lease is het leasen van een nieuwe auto voor een vast bedrag per maand. Je kiest een nieuwe auto, online of bij de dealer en laat een prijs opmaken voor het gebruik van de auto. Bij private lease is alles voor je geregeld: all risk autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud, het is allemaal verwerkt in één maandelijks bedrag. Krijg je onverhoopt te maken met schade, dan betaal je een eigen risico. De hoogte van het eigen risico heb je vooraf afgesproken bij het tekenen van je contract. Kosten die ook buiten het maandbedrag vallen zijn eventuele boetes en de kosten voor het tanken.

leasen of kopen Auto Abonnement 

Koop je een auto, dan ben je in één keer veel spaargeld kwijt. Voor een nieuwe auto wat meer dan voor een gebruikte auto (occasion). Koop je een nieuwe auto, dan heb je de eerste jaren meestal niet veel kosten aan onderhoud, maar koop je een wat ouder exemplaar, dan kunnen de kosten van onderhoud aardig oplopen. Met een nieuwe auto betaal je veel voor je autoverzekering, voor een oude auto een stuk minder. Kies je voor een grote, milieu-vervuilende auto, betaal je veel wegenbelasting, kies je voor een kleine, milieuvriendelijke auto betaal je minder wegenbelasting. 

Wanneer is private lease goedkoper?

Om te bepalen of goedkoper uit bent met kopen of private lease moet je een berekening maken: 

1. Kies het type auto die je graag wilt hebben, en noteer de prijs (nieuw of occasion, waar jouw voorkeur naar uit gaat)
2. Zoek de private lease prijs op van de gewenste auto en bepaal de leaseperiode en het aantal kilometers.
3. Maak de berekening van de koopauto voor dezelfde periode en aantal km, wat zou je kwijt zijn?
(denk hierbij aan de investering, afschrijving, wegenbelasting, autoverzekering, onderhoudskosten en schade.)

Wat is private lease precies?

Private lease is het tijdelijk leasen van een auto voor een vast bedrag per maand. Je bent als berijder geen eigenaar van de auto, maar spreekt een periode af dat jij de auto in beheer hebt. De periode dat je de auto least kan verschillen. Online kan je een auto via Auto Abonnement private leasen voor twee jaar, 3 jaar of 4 jaar. Wil je liever een andere periode, minder dan 2 jaar of voor meer dan 4 jaar kan je terecht bij de dichtstbijzijnde merkdealer van Audi, Volkswagen, SEAT of ŠKODA. De dealer berekent dan graag een maandbedrag voor je uit. Maandelijks betaal je een bedrag waarmee je de kosten voor afschrijving, wegenbelasting, all risk verzekering, reparatie en onderhoud dekt. Is de afgesproken leaseperiode voorbij, dan lever je de auto weer in bij de dealer. Bij het inleveren van de private lease auto worden de gereden kilometers en eventuele niet gemelde schades verrekend. Aan het eind van het contract kan je ervoor kiezen jouw private lease auto over te nemen.

Leasen of kopen: wat is goedkoper?

Auto leasen of kopen ZZP'er


Ben je zelfstandig ondernemer en wil je graag mobiel zijn, dan kan je kiezen voor zakelijk lease, private lease of een auto zelf kopen. Kies je voor zakelijk lease, en rijd jij je auto zowel zakelijk als privé, dan krijg je vanaf 500 privé kilometers te maken met fiscale bijtelling. De fiscale bijtelling geldt op een percentage van de cataloguswaarde van een auto. Met private lease voorkom je het betalen van bijtelling. Een private lease contract wordt namelijk afgesloten op een persoon, niet op een bedrijf. Let wel op dat je als ZZP'er goed moet weten hoeveel kilometers je jaarlijks rijdt, zodat je met private lease niet te maken krijg met meer- of minder kilometers.

 

Auto leasen en schadevrije jaren


Maar hoe zit het eigenlijk met private lease en schadevrije jaren? Kies je voor private lease via Auto Abonnement, dan maakt het niet uit hoeveel schadevrije jaren je hebt. Het aantal schadevrije jaren dat je wel of niet hebt opgebouwd heeft geen invloed op je maandelijkse premie. Met private lease bouw je bij Auto Abonnement ook geen schadevrije jaren op. Auto Abonnement biedt wel de mogelijkheid een 'schadevrijverklaring' op te vragen voor de periode dat je een private lease auto hebt gereden. Deze verklaring moet dan wel bij de toekomstige verzekeraar worden geaccepteerd.

Auto leasen en bijtelling

Bij zakelijk lease is er sprake van fiscale bijtelling. Bij private lease is dit niet het geval. Private lease staat altijd op naam van een persoon en niet op naam van een bedrijf. Pas wanneer een auto op naam van een bedrijf is aangekocht krijg je te maken met bijtelling.

Leasen of kopen: private lease

Meer- of minder kilometers gereden met private lease


Voordat je een private lease contract afsluit bepaal je het aantal kilometers dat je maandelijks denkt te gaan rijden. Heb je meer- of minder kilometers gereden met je private lease auto dan in je contract stond, krijg je hier geld voor terug of moet je voor deze kilometers extra betalen. Voordat je het contract tekent moet altijd duidelijk zijn met welke kosten je in dat geval te maken krijgt.

Auto leasen met korting via de werkgever

Heb jij geen recht op een zakelijke leaseauto, maar wil je wel graag een auto leasen, dan is het aanvragen van een private lease collectief via je werkgever een optie. Hiermee krijg je via je werkgever korting op private lease. Telt jouw bedrijf meer dan 1.000 medewerkers, dan kan jouw HR-manager, wagenparkbeheerder of werkgever jouw bedrijf aansluiten bij het Collectief Auto Abonnement. De korting die je hiermee krijgt scheelt vele euro's op het maandbedrag.

Private leaseNieuwe auto kopenTweedehands auto kopen
Financieel

Geen aanbetaling of waarborgsom. Het inruilen van een oude auto is een optie maar geldt niet als aanbetaling of verlaging van het maandbedrag.

Met financiering: je betaalt rente bij de bank.

Met spaargeld: Je spaargeld is weg (of slinkt aanzienlijk).

Grote investering nodig.

Vaak onzekerheid over historie en kwaliteit.

Service en onderhoud

Onderhoud en service inbegrepen.

Alles bij jouw vaste merkdealer.

Onderhoud is eigen verantwoordelijkheid.

Kans op onverwachte kosten.

Meer onderhoud nodig en is eigen verantwoordelijkheid.

Kans op onverwachte reparatiekosten.

Op lange termijn

Na afloop lever je de auto weer in of krijg je de mogelijkheid tot overnemen.

Je zit aan de auto of contract vast. (bijvoorbeeld bij total loss)

Oudere auto's gaan minder lang mee.

Onze populairste SUV private lease modellen *

Maak een persoonlijke vergelijking

Heb je behoefte aan een persoonlijke vergelijking op kwalitatieve en financiële basis? Maak dan een afspraak met een dealer bij jou in de buurt. De dealer helpt je graag met het vinden van een passende financiële oplossing voor jouw wens.
seat-leon-luxe-pl-header

Veelgestelde vragen

Welke modellen / uitvoeringen kan ik private leasen?

In de online shop staan de meest gekozen modellen en uitvoeringen. De merkdealer kan voor alle modellen en uitvoeringen (bijvoorbeeld een diesel met een trekhaak) een maatwerk offerte maken.