Alles wat je moet weten over elektrische deelauto's

Er wordt veel geschreven en onderzocht op het gebied van (elektrische) deelauto's. Volgens Volkswagen wordt 2019 het jaar van de elektrische auto. Het ene na het andere merk belooft een grote omslag betreft het elektrisch rijden. Een andere trend: deelauto's rijden al een tijdje door Nederland, maar steeds vaker gebruiken we het woord 'elektrisch' ook in dezelfde zin. Is het mogelijk om elektrisch te rijden in een deelauto? Wat zijn de voordelen, nadelen, uitdagingen en mogelijkheden van deze toekomstige plannen waar veel autofabrikanten mee experimenteren: de elektrische deelauto's?

Deelauto's, elektrische auto's & elektrische deelauto's

Een deelauto is een auto met meerdere bezitters. Een deelauto staat 24 uur per dag en 7 dagen in de week voor je klaar. Zoek via een app op waar de auto zich bevindt en registreer je op een website, zodat je daarna de auto dag en nacht kan gebruiken door hem te 'unlocken' met een pasje. Je betaalt per dagdeel, uur of zelfs minuut. In 2015 stonden er zo'n 14.352 partiuliere deelauto's in Nederland, en dit getal groeit. Het streven is om in 2018 maar liefst 100.000 deelauto's in Nederland te hebben staan, komt uit een onderzoek van CROW-KpVV. Een bekend voorbeeld zijn de deelauto's van Greenwheels.

Elektrische auto's of plug in Hybride auto's (deels elektrisch) zijn inmiddels al bijna niet meer weg te denken in de Nederlandse samenleving. De auto waar niet meer mee getankt hoeft te worden, maar welke 'geladen' moet zijn voordat je de weg op gaat, kende begin 2017 al meer dan 109 duizend eigenaren in Nederland.

Wanneer je de elektrische auto en de deelauto samenvoegt, krijg je een nieuw concept waar veel merken al mee proberen te spelen: de elektrische deelauto's. Deze twee onderdelen kennen veel voordelen, welke we op een rij hebben gezet:

Voordelen van Elektrische deelauto's:

Voordelen autodelen:

 • Autobezit en -gebruik dalen;
 • Deelauto's zijn klein, schoon en nieuw;
 • CO2- uitstoot van autodelers is lager doordat er meerdere personen met 1 auto rijden.
 • Minder ruimtebeslag;
 • Kostenbesparing en gemak;
 • Zet aan tot bewuste en duurzame vervoerskeuzes.

Voordelen elektrische auto's:

 • Weinig tot geen uitstoot;
 • Minder afhankelijk van fossiele brandstoffen;
 • Minder geluidsoverlast;
 • Aangenaam rijden door stille motor;
 • Maakt autorijden duurzamer door selectief gebruik;
 • Combinatie mogelijk met duurzaam opwekken en opslaan van elektriciteit.

Beide ontwikkelingen zijn onderdeel van de transitie naar duurzame mobiliteit. Bij Auto Abonnement denken we graag mee met jouw wensen omtrent het milieu. Neem contact op en we helpen je graag.

Past een elektrische deelauto bij jou?

Kenmerkend aan autodelers is dat deze mensen vaak, misschien zelfs vaker de fiets of het openbaar vervoer gebruiken om van A naar B te komen. Ze gaan selectief om met het gebruik van auto's en zijn daardoor minder op de hoogte van bepaalde praktische onderdelen van een auto (denk bijvoorbeeld aan het parkeren van de auto). Een deelauto is financieel aantrekkelijk als je weinig kilometers per jaar rijdt, bijvoorbeeld minder dan 5000 km. De elektrische rijder geniet van de voordelen op het gebied van milieu, en ziet in dat duurzaam autorijden wordt gestimuleerd door het rijden in een elektrische auto.

Een minder goed idee is het wanneer je een auto deelt waar je mee van huis naar werk rijdt. Dit komt omdat de auto (bijvoorbeeld) op je werk een lange tijd stil staat en je voor die tijd vaak ook moet betalen. Daarnaast is niet op ieder plek in Nederland een deelauto leverbaar, waardoor het jou niet 'makkelijker' maakt om te reizen. En dat is juist was het doel is van de elektrische deelauto's: jou gemakkelijk en zorgeloos brengen waar je heen wilt voor een lage prijs.

Wat zijn de volgende stappen?

Het beste van twee werelden, zo wordt duidelijk in de bovenstaande tekst. Voordat de elektrische deelauto écht ingeburgerd is in Nederland, zijn we enkele jaren verder. Dit komt onder andere doordat een elektrische auto een grotere investering is dan een traditioneel voertuig en deelauto's nog niet beschikbaar zijn in alle uithoeken van Nederland. Echter is de verwachting dat de kosten van elektrische auto's gaan dalen, de actieradius zal toenemen en meer mensen elektrisch gaan rijden. Hierdoor wordt het elektrisch rijden in een deelauto winstgevend voor de leverancier/dealer en wordt het verdienmodel winstgevend.

Nog niet overtuigd? Private lease is ook een flexibele manier van autogebruik en in veel gevallen een mooie oplossing voor het reizen van A naar B. Neem een kijkje in ons aanbod.

 


Bekijk ons aanbod

Meer interessante artikelen

Wat is private lease?
 • Een nieuwe Audi, Volkswagen, SEAT of ŠKODA
 • Geen schadevrije jaren nodig: schadevrije jaren geen effect op maandbedrag
 • Vooraf bepaalde periode en aantal kilometers
 • Kosteloos te beeïndigen bij scheiding, arbeidsongeschiktheid of onvrijwillige werkloosheid**