Eigen risico bij een leaseauto

Net zoals alle personenauto’s kunnen leaseauto’s ook schade oplopen. Het fijne van een leaseauto is dat de auto allrisk verzekerd is en dat de leasemaatschappij de verzekering regelt. Er is wel sprake van een eigen risico, maar wat houdt dat in en wanneer moet je dit betalen? Lees in deze blog meer over het eigen risico bij een leaseauto.

Hoe werkt het eigen risico?

Wanneer betaalt men eigen risico?

Alles met betrekking tot de autoverzekering staat vermeld in het leasecontract. In een leasecontract is een verplicht eigen risico bij schade opgenomen. Bij schade aan de auto, zal de verzekering de gehele schade vergoeden. Bij zelf veroorzaakte of onverhaalbare schade zal een vast bedrag in rekening worden gebracht als bijdrage aan de schadelast. Deze bijdrage wordt ook wel het ‘eigen risico´ genoemd.

Heeft jouw private leaseauto schade tijdens het inleveren van de auto? Dan betaal je mogelijk een eigen risico. Dit verschilt per leasemaatschappij.

Voor wiens rekening komt het eigen risico?

Het maakt voor de verzekeraar niet uit of de leaseauto voor zakelijk-of privégebruik is gebruikt tijdens het rijden van schade. Rijd je schade met de leaseauto tijdens werktijd dan is je werkgever wettelijk aansprakelijk voor de schade en dus ook voor het eigen risico. Dit is alleen het geval wanneer er geen sprake is van opzet of roekeloos gedrag. Is de schade ontstaan tijdens privégebruik dan dien je het eigen risico zelf te betalen.

De hoogte van het eigen risico bij leaseauto’s

De hoogte van het eigen risico verschilt per leasemaatschappij. Het eigen risico is terug te vinden in het leasecontract. Auto Abonnement heeft een standaard eigen risico van €500,-. Het eigen risico is bij Auto Abonnement te verlagen tegen een meerprijs. Dit houdt in dat je maandelijks een bedrag extra betaald. Inruil hiervoor wordt je eigen risico verlaagd.

Hoe werkt het met schade?

Schade bij inname auto

Heeft jouw private leaseauto schade bij inname dan betaal je mogelijk een eigen risico. Bij het inleveren van jouw auto maakt de leasemaatschappij een innamerapport op. Dit gebeurt aan de hand van het innameprotocol.  Hierin staan onder andere de kilometerstand en de staat van de auto. Ook staan de door de inspectie geconstateerde schades in het innamerapport. Het is belangrijk dat je tijdens de inspectie aanwezig bent en kunt instemmen met het oordeel van de leasemaatschappij. Ben je niet aanwezig dan is dit rapport bindend.

Normale gebruiksschade of verwijtbare schade?

Lever je je auto in dan moet deze in een staat verkeren die past bij normaal gebruik, onderhoud en het aantal gereden kilometers. Hierbij valt te denken aan: gebruikers krasjes, putjes en bijvoorbeeld steenslag. Dit wordt ook wel gebruiksschade genoemd en dit wordt niet verhaald door de leasemaatschappij.

Verwijtbare schade ontstaat door onzorgvuldig gedrag. Denk hierbij niet alleen aan de schade van de auto, maar ook aan zaken die bij de auto horen (verlies papieren, sleutels en andere zaken die ingeleverd moeten worden). Bij sprake van verwijtbare schade is het mogelijk dat je het verschil in waarden, tussen de waarde die de auto heeft en de auto behoort te hebben, moet vergoeden.

Schade aan de leaseauto niet gemeld

Bij inleveren van jouw private leaseauto wordt er een innamerapport opgesteld. Mocht de leasemaatschappij tegen schade aanlopen die je niet hebt gemeld, dan krijg je de kosten mogelijk belast. Het verschilt per leasemaatschappij welke schade je moet melden. Voor de zekerheid is het wel verstandig om bij iedere schade even contact op te nemen met jouw leasemaatschappij. Zo kunnen zij jou niet, tijdens de inname van de auto, op onverwachte schadekosten wijzen.

Laat je goed informeren over je eigen risico en voorkom dat je voor onverwachte kosten komt te staan! Voor vragen kan je altijd contact opnemen.

Meer interessante artikelen

private lease gezinsauto

De beste gezinsauto van dit moment

Of je nu gezinsuitbreiding krijgt, of merkt dat het gezin uit de auto groeit: het is fijn als een gezinsauto aan bepaalde eisen voldoet. We zetten de beste gezinsauto's van dit moment op een rijtje.
veilige file tips

Verveling in de file? Vijf veilige file tips

Bij het woord file denken we niet direct aan gezelligheid en vrolijke gezichten. Daarom geeft AutoAbonnement.nl je graag een paar goede en nuttige file tips om de tijd te doden. Op naar fijne ritjes!
bkr private lease

Alles over het BKR en Private Lease!

Het BKR is in het leven geroepen om zowel de consument als de financiële instanties te beschermen! Maar wat betekent dit voor jou bij het aangaan van een private leasecontract? Lees er hier alles over!
Wat is private lease?
  • Een nieuwe Audi, Volkswagen, SEAT of ŠKODA
  • Geen schadevrije jaren nodig: schadevrije jaren geen effect op maandbedrag
  • Vooraf bepaalde periode en aantal kilometers
  • Kosteloos te beeïndigen bij scheiding, arbeidsongeschiktheid of onvrijwillige werkloosheid**